kogo zgarnąć dzisiaj po drodze na spota??
[O2FL] Skrócony czas przeglądu okresowego 1,4 tsi QG1
Zwiń
X
-
[O2FL] Skrócony czas przeglądu okresowego 1,4 tsi QG1
Witam!
Jako pierwszy właściciel O2 FL z 2010r. zdecydowałem się na wykonanie pierwszego przeglądu już po 18kkm. Było to w listopadzie 2011 w ASO i po przeglądnięciu forum zdecydowałem się na olej Motul Specific VW 504 00. Od tej pory przejechałem ok 10kkm i teraz pokazuje komp konieczność wykonania przeglądu za kilkanaście dni lub 15200km. Telefonicznie ASO doradcy serwisowi nie potrafią powiedzieć czemu został skrócony okres między przeglądami. Tłumaczenie, że zależy to od ilości uruchomień silnika, temp. pracy silnika, stylu jazdy itp. ma wpływ na postarzenie (nie zużycie) oleju mnie nie przekonuje. Miał ktoś z Was podobną sytuację? A może logiczne wytłumaczenie. Czy można wymusić w czasie przeglądu skrócenie czasu do następnego? Dziwi mnie też fakt, że nie planują w ASO wymiany płynu hamulcowego mino, że w książce serwisowej nakazane jest robić to co 2 lata.Z góry dzięki za rady i oponie. Pozdrawiam
-
-
Ja w OII (1.9TDI) wymieniałem olej po chyba 3k km na olej Long Life a ASO i tak mi przełączyło przeglądy na co 15k km. Po 15k km wlałem normalny olej, a ASO przełączyło mi na tryb Long Life. ASO generalnie ma często słabe pojęcie o tym co robi. Druga rzecz jest taka, że mam teraz Fabię z silnikiem 1.4TSI i też mi pokazuje, że mam zrobić przegląd po ok 15k km mimo, że jest olej longlife. Z jednej strony ASO jest to ta rękę jak będziesz częściej przyjeżdżał (bo za przegląd kasują jak za zboże), a z drugiej strony ten silnik 1.4TSI jakoś dziwnie liczy ten czas do przeglądu...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lu5aszJa bym sie cieszyl ze zmienili okres przegladów.Olej powinno sie wymieniac raz w roku albo po 15tys km a nie jak ,,fachowcy,, polecaja co 2 lata i 30tyskm.Ale to juz wybor klienta,ja na ostatnim przegladzie powiedzialem zeby zmienili mi na 15tyskow .
[ Dodano: Nie 30 Cze, 13 17:24 ]
Zamieszczone przez lu5aszJa bym sie cieszyl ze zmienili okres przegladów.Olej powinno sie wymieniac raz w roku albo po 15tys km a nie jak ,,fachowcy,, polecaja co 2 lata i 30tyskm.Ale to juz wybor klienta,ja na ostatnim przegladzie powiedzialem zeby zmienili mi na 15tyskow .
[ Dodano: Nie 30 Cze, 13 17:28 ]
Zamieszczone przez shadoJa w OII (1.9TDI) wymieniałem olej po chyba 3k km na olej Long Life a ASO i tak mi przełączyło przeglądy na co 15k km. Po 15k km wlałem normalny olej, a ASO przełączyło mi na tryb Long Life. ASO generalnie ma często słabe pojęcie o tym co robi. Druga rzecz jest taka, że mam teraz Fabię z silnikiem 1.4TSI i też mi pokazuje, że mam zrobić przegląd po ok 15k km mimo, że jest olej longlife. Z jednej strony ASO jest to ta rękę jak będziesz częściej przyjeżdżał (bo za przegląd kasują jak za zboże), a z drugiej strony ten silnik 1.4TSI jakoś dziwnie liczy ten czas do przeglądu...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shadoPrzy czym ja mam 1.4TSI 180KM więc może przez to częściej oczekuje zmiany oleju. A z drugiej strony ten silnik bierze tyle oleju, że tak na prawdę ma olej zmieniany na bieżąco :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KrakusZamieszczone przez shadoPrzy czym ja mam 1.4TSI 180KM więc może przez to częściej oczekuje zmiany oleju. A z drugiej strony ten silnik bierze tyle oleju, że tak na prawdę ma olej zmieniany na bieżąco :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Krakus, nie wymyślaj z CAXA
co 15k km zmieniaj olejkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KrakusZamieszczone przez Nexus6Krakus, po prostu nie zresetowali Ci licznika km/dni do przeglądu
CAXA to bardzo wrażliwy silnikkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LUKIZamieszczone przez KrakusZamieszczone przez Nexus6Krakus, po prostu nie zresetowali Ci licznika km/dni do przeglądu
CAXA to bardzo wrażliwy silnik
Komentarz
-
-
Panowie szybkie pytanie bo nie siedzę w temacie - jest sobie w rodzinie Szkodnik z 2.0TDI (w budzie Yeti).
Nakulane od nowości ~22-23 kkm. Wczoraj się dowiedziałem, że nie było jeszcze żadnej wymiany oleju, ani nawet sprawdzenia stanu oleju :shock:
"Bo tam jest wlany olej LL i komputer w okolicach 30kkm pokaże, że czas na serwis..."
Z tego co piszecie można umówić się na pierwszy "przyśpieszony" przegląd ?
i zażyczyć sobie wlania "zwykłego" oleju i skrócenia wymian (co 15kkm) ?
Komentarz
-
-
no_fear, można
pomimo faktu posiadania oleju LL jest zalecana jego wymiana co 2 lata/przebieg wg wskazania kompa w zalezności co upływa wcześniej
z którego roku to auto?
no i nie wiem czemu się boisz LL ?przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyno_fear, można
pomimo faktu posiadania oleju LL jest zalecana jego wymiana co 2 lata/przebieg wg wskazania kompa w zalezności co upływa wcześniej
z którego roku to auto?
no i nie wiem czemu się boisz LL ?
auto nie moje - a w temacie "pastuchów" (czytaj TDI itp.) tyle wiem ile poczytałem na necie
Generalnie wszędzie piszą, że wynalazek pt. LL jest OK jeżeli ktoś kupuje auta nowe i je zmienia co 2-3 lata.
Ta Yeti 2.0TDI zostanie w rodzinie pewnie dożywotnio :wink: więc zasugeruję właścicielowi właśnie aby przyśpieszyć pierwszy przegląd i przejść na "not LL" (o ile ASO nie będzie robić problemów) :wink:
Komentarz
-
-
no_fear, nie będzie - możesz zmienic cylk serwisowania na "stały" zamiast "zmiennego"
ja mam trzecie auto jeżdżące na LL i jakoś nigdy nie miałem problemuprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
W kwietniu br do swojego 1.4 tsi wlalem Fuchs 0W40. Olej mam zamiar wymieniać co roku i ok 7-8 tys km (tyle robie rocznie). Autem jezdze głównie w mieście i na krótkich odcinkach. Czy trzymac się tego oleju czy może lac 5W30 z normą 504.00 (niby taki zaleca producent)???
[ Dodano: Pon 10 Sie, 15 21:02 ]
Jednak zostanę przy 0W40 i marką Fuchs ;-) Nie wiem tylko czy Titan supersyn czy GT1 XTL. Ten drugi ma normę VW 502.00.strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
Komentarz
-
Komentarz